God Jul från Karin

Julen 1891

Nu vid julen 1891, när Carl Larsson gör sin andra period som lärare på Valand så bor
familjen på Lilla Katrinedal. Ett hus ägt av Pontus Fürstenberg.
Brevet som Karin skriver är till mamma Hilda och lillasyster Stina som bor i Stockholm.

Julen 1819
Lilla Katrinedal i Göteborg.

Bilden har jag fått privat

Kära Mor och Syster!

Här sänder jag Eder alla mina ungar för att framföra Carls och mina hjertligaste julönskningar. Jag gläder mig så åt att veta Eder tillsammans och skulle just vilja göra en titt hos Eder mina kära.
Vi hafva här så lungt och trefligt. Jag har verkligen denna gång lyckats undvika allt onödigt julstök. Litet bakelser och en skinka det är allt, julköpen undanstökade i tid så att jag i morgon f.m. hoppas få helt och hållet pyssla med ungar och julgran. Juldagen skola vi rumla på en gås. I går qväll invigde vi julskinkan då vi hade spelparti. (Jag pjoltar med mina mathistorier!)
Hvar äro ni Julaftonen, hos Prippens? Suzanne sänder Mormor sin pall. Hon har varet mycket flitig dermed ehuru resultatet ej är storartat. Hvarje afton sedan hon läst sina lexor har hon setat och petat med det och trott att hon knogat värre. Huru länge stannar Stina? När ungefär får jag vänta Eder, vi glädja oss så innerligt deråt. De här stackars raderna har jag skrifvet under oändliga afbrott, så ni får ursäkta hackmaten. Thilda och Suzanne äro ute för att köpa gran så att jag är barnpiga. Ulf har litet snufva så att jag håller pojkarna inne. Nyss kom ditt julbref med fraktsedeln. Tack kära, kära mor! Kyss Stina!
Din Karin.