Ett fotografi

Ett fotografi

Bilden från Hallsbergs kommuns bildarkiv
Tryck på bilden så blir den större

Ett fotografi

Ett fotografi med en samling kvinnor utanför Bergööska huset. Med tanke på utseende, misstänker jag, men vet inte, att bilden är från ungefär samma tid som tidningsartikeln nedom. De är utklädda och enbart kvinnor. Kan det vara så att de har möhippa för Greta.

Jag läser mig till att möhippa förr var en fest som ordnas för en blivande brud av hennes väninnor strax före bröllopet. Från början kallades möhippa för mökväll och ordnades av brudens föräldrar i deras hem kvällen före bröllopet, men i slutet av 1800-talet blev det alltmer en tillställningen där enbart kvinnor deltog.

---------

Nyhet

Hanna Öhmans barnbarnsbarn, Jakob Rydinger från Ängelholm, har hört av sig. I sin farmors mors album har han samma bild. Se bilden till höger. Där står att bilden är från "Anna Bergöö,s 50 års kalas".
Vi tackar för den upplysningen. Men inte nog med det. Vi har fått bilder av Jakob också som jag fått lov att lägga in här.

Anna Bergöö, född Nilsson var född 1866-05-01, så bilden är från 1916. Det var alltså ingen möhippa.
Jag har också skrivit om texten till Hanna Blomqvist som visat sig vara av stor betydelse för Hattfabriken i Hallsberg, samt för Fanny Karlsson. Det har visat sig att hon hette Fanny Köcher innan hon gifte sig Karlsson.

Ett fotografi

Om du trycker på bilden blir den större och du kan se att det står: "Anna Bergöö 50 år!"

Fanny

Fanny Köcher

Den här bilden, liksom bilden intill,  har vi fått från Jakob Rydinger. Den är som synes från samma tillfälle som den översta bilden. Samma kläder.

par

Maria Stenström och Anna Nystedt

Båda står uppe till hörnet på den stora bilden. Kan tyckas, tycker jag, att det är lite märkvärdigt att de alla är utklädda vid en 50-års fest, men jag misstänker att det är en särskild bjudning som Anna Bergöö ställer till, eftersom det endast är kvinnor på bilden.

Inga Holm och jag (Curt Fröberg) har försökt lista ut vilka kvinnorna på bilden är. Så här tror vi, men vet inte säkert. Stundom har vi gissat. Ibland fel och ofta rätt, men idag 2020-10-05 har det tillkommit en del ändringar.

På översta bilden ses…

1 o 2 Elsa och Elin Stenqvist
En apotekare Stenqvist bor i municipalhuset i Hallsberg. Hans hustru heter Elin Josefina Albertina, född 1877, och dottern heter Elsa Matilda född 1897.

3 o 4 Maria och Hilma Stenström
Hilma Kristina Stenström är född 1858 i Kvistbro socken. Hon är Kusin med Karins mamma, Hilda Bergöö. Ett år äldre än Karin och bodde med sin familj i Stockholm under den tid Karin gick i skola där. Karins närmaste jämnåriga vän under flera år. Hilma flyttade till Hallsberg 1886 och var resande hattförsäljare åt Elise Sahlqvist, som hade hattfabrik i Hallsberg.
Hilmas lillasyster Maria, född 1865, kommer ett antal år senare till Hallsberg för att arbeta vid hattfabriken. De två bor först i Elise Sahlqvists hus, men flyttar 1911 till Municipalhuset, där de lever en bit in på 1930-talet.

5 Anna Nystedt
Det bor en Anna Stina Nystedt, vid Backa, Hallsberg och sedan S. Sanna, Adolfsberg Hallsberg. Hon är född Backman 1872 vid Nafverstad, och gift med bankkamrer Anders Nikolaus Nystedt, f. 1874 i Fellingsbro.

6 Anna Bergöö
Anna Bergöö f. Nilsson, hustru till Karins bror, Per Bergöö. Ja, det är alltså Anna som fyller år. Hon kom till Hallsberg som hattmodist.

7 Hanna Öhman
Hanna (Johanna) Öhman f. Sillén 1870 och gift med kassören Oskar Viktor Öhman född 1874. De flyttade in till Hallsberg 1911 strax efter att de gift sig.
Hanna Öhman var alltså Jakob Rydingers farmors mor.  Jakob berättar att Hanna hade varit gift Ekblom tidigare, men att hennes man dog 1908.  Samt att Hanna kom från släkten Berggren på Saxån mellan Filipstad och Grythyttan, där Carl-Jan Grankvist bor där nu.

Forts…

8 och 10 Margot och Sigrid Thermaenius
Fredrik Samuel Thermaenius var gift 1895 till 1911 med Charlotta Sigrid Emilia Uggla f. 1862. De har en dotter, Karin Sigrid Jenny Elisabet f. 1900.

Fredrik Samuel Thermaenius och Charlotta Sigrid Emilia Uggla skiljer sig 1911 och Fredrik Samuel gifter om sig 1912 med Alice Margot Ekbom (gift Thermaenius) född 1884 i Adolf Fredriks församling.

Gissningsvis är det här Fredrik Samuel Thermaenius andra hustru, Alice Margot Ekbom, och dottern Sigrid, ur första äktenskapet. Men det kan vara fel gissat. Rätta om ni vet.

9 Hanna Blomqvist
Johanna Juliana (Hanna) Blomqvist f. 1865 i Viby. Johanna var hattmodist hos Elise Sahlqvists hattfabrik. Efter Elises död är hon fabriksföreståndare för hattfabriken. År 1911 gifter sig Hanna och flyttar till Eskilstuna.

11 Fanny Karlsson
Fanny Karlsson f. Köcher 1870 i Norrköping. Fanny och Hanna Blomqvist stod Elise nära och de deltog i ett flertal resor tillsammans med Elise till Paris och Berlin.

12 Gunhild Jansson
Gunhild Mathilda Jansson född 1880 i Lerbäck flyttade till Hallsberg 1904.
Hon står i kyrkboken som, Biträdande Lärarinna, och bor på Norrby Ägor, Backa N:o 2.

13 Gerda Thermaenius
Det finns mer än en Gerda Thermaenius, men gissningsvis är det här Gerda Thermaenius, f. Callmander 1878, och gift med Johan Alfred Thermaenius f. 1870. De bor i Tacktorp, Hallsberg.

14 Greta Bergöö
Greta Bergöö är Karins brorsbarn, dotter till Per och Anna (f. Nilsson) Bergöö. Greta är född 1893.

Tack till Inga Holm som hjälpt till att lista ut vilka personerna på bilden var.
Och ett stort tack till Jakob Rydinger som gett nya upplysningar om bilden och dessutom gett oss nya bilder…

Curt